Sambucol.ba - Kako djeluje

Početna » Kako djeluje
Kako djeluje
Kako djeluje Sambucol

Sambucol® u borbi protiv virusa odbrambeno djeluje na Vaš imunološki sistem.

Imunološki sistem

Imunološki sistem je dizajniran da brani organizam u borbi protiv infekcija. Imunološki sistem kod nekih ljudi funkcioniše bolje zbog ishrane, načina života ili genetike, dok su neki ljudi podložniji infekcijama od drugih. Loš način ishrane, kao što je ishrana bez svježeg voća i povrća (bogati izvori vitamina, minerala i antioksidansa), a sa puno šećera i prerađene hrane, može negativno utjecati na imunološki sistem. Nedostatak fizičke aktivnosti i stresan način života također mogu oslabiti imunološki sistem, te je vrlo važna zaštita imunološkog sistema tokom cijele godine.

Kako Sambucol® može pomoći?

• Podrška tokom cijele godine
Sambucol® se može koristiti tokom cijele godine kao podrška imunološkom sistemu, a povećana doza se preporučuje tokom zimskih mjeseci. Pogledati uputstva za još detalja.

• Na prve simptome
Sambucol® daje dodatnu podršku imunološkom sistemu na prve znakove svih vrsta prehlade i gripe.

• Kada putujete
Prilikom putovanja, organizam je izložen umoru i virusima koji značajno oslabe naš imunitet. Naš savjet je da prilikom putovanja koristite Sambucol® proizvode za jačanje imuniteta.

• Tokom zime
Zimski period dodatno opterećuje naš imunološki sistem. Promjene kao što su: toplo unutra, hladno vani, suh zrak, prehlađeni ljudi u našem okruženju i sl., zahtijevaju pojačanu aktivnost imunološkog sistema. Upravo iz tog razloga preporučujemo veće doze Sambucol® proizvoda tokom zime. Pogledati uputstva za još detalja.

• Pred važan događaj poput vjenčanja
Pred važan događaj u životu koji izaziva mnogo stresa, kao što je vjenčanje, uzmite Sambucol® za dodatnu podršku imunološkom sistemu.

Immuno sistem v2

Kako radi imuni sistem?

Imuni sistem u ulozi odbrambenog mehanizma

Imunološki sistem je odbrambeni mehanizam koji Vas štiti od mikroba, virusa, otrova, i parazita koji napadaju organizam. Imuni sistem se sastoji od različitih mehanizama i procesa koji se aktiviraju kada osjete prijetnju, od raznih vrsta napada kao što su virusi i bakterije.

Dobar primjer za to su citokini koji svojim djelovanjem dovode zdrave imune ćelije na mjesto infekcije i tako pospješuju ozdravljenje. Upala je jedan od prvih načina kako imuni sistem odgovara na prijetnju infekcijom. Prvi znaci upale su: crvenilo i oticanje, a uzrok toga je povećan dotok krvi u tkiva. Obzirom na okolinu i okruženje u kojem danas živimo, konstantno smo okruženi prijetnjama po naš imuni sistem. Zbog toga je postalo neophodno da o imunom sistemu vodimo računa svakodnevno.

Virusi – prijetnje po imuni sistem

Najučestalija prijetnja po naš imuni sistem dolazi od virusa. Virus je vrsta procesa koji uzrokuje stvaranje bolesnih čestica koje vole da se nastanjuju u našim tjelesnim ćelijama. Virus o kojem mi najviše znamo je virus „tipične prehlade“. Više od 200 virusa može prouzrokovati tipičnu prehladu, a rhinovirus je tip virusa koji je najčešći uzročnik prehlade i kao takav je visoko zarazan.

Virusi se šire kroz čestice zraka ukoliko neko u Vašoj blizini kašlje ili kiše. Virus gripe se prenosi i kroz kontakt sa osobom koja je bolesna, putem rukovanja, dijeljenja zajedničkih predmeta i sl. Upravo zbog ovoga, prehlada i gripa su izuzetno zarazne bolesti, te se često pojavljuju i u epidemijama.

AntiVirin® je jedinstveni način djelovanja Sambucol® proizvoda koji jača imuni sistem i smanjuje trajanje svih vrsta prehlade i gripe.

Tretman virusa

Studije su pokazale da uzimanje suplemenata koji u sebi sadrže crnu zovu može biti višestruko korisno za podizanje i jačanje imunog sistema posebno u situacijama kada se bori sa prehladom, gripom ili drugim virusima. Studija koja je poslužila za proučavanje ekstrakta crne zove, pokazala je njenu sposobnost inhibicije nekoliko vrsta virusa gripe (in vitro). (Zackary-Rones 1995)

Antivirin® djelovanje

Virusi gripe se repliciraju tako što ulaze kroz ćelijsku membranu i šire se po cijelom tijelu. Nekoliko studija pokazuju da AntiVirin® djeluje tako što sprječava početnu virusnu infekciju kroz 3 potencijalne akcije koje mogu nastati istovremeno:

  1. Zaustaviti virus – direktna inhibicija

Flavonoidi iz crne zove se vezuju za hemaglutotin (HA) antigene na površini glikoproteinske projekcije koja pokriva glavu virusa gripe. Ovo sprječava virus da se veže za sialne kiseline na površini vanćelijske membrane zdravih ćelija. Sposobnost virusa da onda uđe u zdrave ćelije (preko endocitoza) je oslabljena.

  1. Zaštita ćelija – indirektna inhibicija

Lektini (posebno S. Nigra Agglutinnins SNA) iz crne zove imaju veliku sklonost da vežu sialnu kiselinu sa površine membrane zdravih ćelija, što gripa tipa A i koristi za ulazak u ćeliju domaćina (aktiviranjem endocitoza). Lektini se takmiče sa virusom u vezivanju za ovu sialnu kiselinu. Sialna kiselina se nalazi u velikoj koncentraciji na membranama ćelija u gornjem respiratornom sistemu što je ciljna meta virusa gripe.

  1. Imunitet – imuno stimulacija

Pektinski polisaharidi su glavni kandidati mnogih komponenti crne zove koja stimuliše prirodne odbrambene mehanizme tijela. Ovi polisaharidi su povezani sa povećanom proizvodnjom citokina. Citokini igraju ključnu ulogu u odgovoru imunološkog sistema na napad virusa.

Antioksidansi v2

Šta su to antioksidansi?

Antioksidansi – odbrana imunog sistema

Najbolji način na koji se naš organizam brani od napada na imuni sistem su prirodni antioksidansi. Kada virusi uđu u naš organizam zadatak antioksidansa je da ih napadnu i spriječe dalje oštećenje organizma. Naša tijela sadrže prirodne antioksidanse u formi vitamina, minerala i hormona, ali zbog stresa koje donosi život u modernom društvu preporučuje se dodatni unos antioksidansa kroz hranu i suplemente. Antioksidansi su prirodne supstance koje ublažavaju ili sprječavaju oštećenja tjelesnih ćelija i tako usporavaju njihovo trošenje. Njihov zadatak je da štite ćelije od nestabilnih molekula, izazivajući međusobnu reakciju.

Antioksidansi sprječavaju djelovanje slobodnih radikala, tako što im doniraju elektrone koji im nedostaju i tako zaustavljaju njihovu reakciju, jer antioksidans je po svom sastavu stabilan i kada izgubi elektron ne pretvara se u slobodnog radikala. Upravo zbog toga, ishrana visoko bogata antioksidansima je višestruko korisna za zdravlje organizma. Studija od Abuja 1998. uspješno je prikazala djelovanje antioksidansa u ekstraktu crne zove. Naučne studije kroz posljednjih 30 godina pokazuju da degenerativne bolesti kao što su tumor, dijabetes, bolesti srca, Alchajmerova bolest i artritis nastaju kao posljedica nedostatka antioksidansa.

Šteta koju nanose slobodni radikali i uloga antioksidansa

Slobodni radikali su molekule sa jednim ili više neparnih elektrona. Stvaranje slobodnih radikala je posljedica normalnih fizioloških procesa kao što je rad metabolizma ili procesuiranje oksigena za dobijanje energije. Vanjski faktori kao što je duhanski dim ili zagađenje zraka, također mogu utjecati na formiranje slobodnih radikala. Zbog nedostatka jednog elektrona slobodni radikali su visoko reaktivni i nisu stabilni. Kao rezultat njihove nestabilnosti oni „kradu“ elektrone od drugih ćelija. Taj proces dovodi do destabilizacije zdravih ćelija, što ih pretvara u slobodne radikale. Ovo može izazvati lančanu reakciju koja dovodi do trajnog oštećenja organizma zbog nakupljenih oštećenja na ćelijama.

Slobodni radikali ulaze u organizam kroz udisanje duhanskog dima ili zagađenog zraka, a nakupljaju se u našem organizmu zbog stresa, bolesti ili metaboličkih procesa koji uključuju oksigen. Kada molekule oksigena postanu nestabilne, one traže mogućnost da se stabilizuju stvarajući reakciju sa drugim hemikalijama. Ukoliko se ne liječi na vrijeme ovaj proces može dovesti do upala koje mogu dalje prouzrokovati oštećenja arterijskog zida. Oštećenja koja proizvode ovi procesi dovode do ubrzanog starenja i doprinose razvoju bolesti kod osoba koje su starije od 60 godina.

Izvori antioksidansa i ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

Povećanim unosom antioksidansa kroz ishranu i suplemente ishrani, djelovanje slobodnih radikala u tijelu bi moglo biti smanjeno. Naša tijela sadrže prirodne antioksidanse u obliku vitamina, minerala i hormona, ali zbog povećane količine stresa koju pred nas postavlja moderno društvo poželjno je unositi povećane količine antioksidanasa kroz ishranu i suplemente ishrani. Izvori antioksidansa uključuju vitamin E, vitamin C i Beta karoten. Svi ovi izvori mogu biti pronađeni u bobičastom voću i u povrću.

Snaga (sposobnost) antioksidansa iz crne zove u poređenju sa drugim voćem

Ministarstvo poljoprivrede SAD je 2007. godine provelo istraživanje u kojem je ispitalo ukupan opći antioksidativni kapacitet različitog bobičastog voća (ORAC). Studija je imala za zadatak da pokaže koliko su antioksidanti iz bobičastog voća efikasni u napadima na slobodne radikale. Veća ORAC vrijednost predstavlja veći antioksidativni kapacitet bobičastog voća. U poređenju sa drugim uzorcima, plodovi zove imaju najveći antioksidativni kapacitet.

Tabela Antioksidansa

Napomena: Klikom na sliku povećavate tabelu.

Bilješke: Podaci izneseni u tabeli predstavljaju prosječnu vrijednost. Stvarni sadržaj u svakom pojedinačnom uzorku može da varira u značajnoj mjeri u odnosu na podatke iznesene iznad.

Baza podataka USDA sadrži podatke o tačnosti prikazanih vrijednosti u tabeli. I pored mogućih varijacija u tabeli, navedeni podaci se mogu uzeti kao potpuno relevantni indikatori antioksidativnog potencijala voća koje je bilo dio ove studije.

Flavonoidi v3

Flavonoidi su prirodni antioksidanti i zaštitnici Vašeg tijela.

Flavonoid – prirodni antioksidant

Flavonoidi su moćni prirodni antioksidansi čiji je zadatak da štite organizam od potencijalnog oštećenja prouzrokovanog djelovanjem slobodnih radikala. Flavonoide možemo pronaći u prirodnim namirnicama kao što su voće i povrće.

Posebna važnost anticijanina

Anticijanin je posebna vrsta flavonoida, koja je vrlo značajna. Ova vrsta flavonoida se može pronaći u tamno plavom, tamno ljubičastom i crvenom voću, kao što je crna zova. (Mateus et. Al. 2004). Upravo je aktivnost pigmenta antocijanina ono što crnoj zovi daje takvu snagu kao antioksidansa. Plodovi crne zove u svom sastavu mogu sadržavati više od 1% antocijanina i drugih polifenola. Boju ploda uglavnom određuje prisustvo antocijanina -3 glucoside koji ima 3.5 puta veću antioksidativnu aktivnost od vitamina E.

Antocijanini koji se nalaze u plodovima crne zove su najpotentniji kada je u pitanju antioksidativna snaga kod biljaka. Upravo zbog toga, upotreba crne zove može imati veliku ulogu u sprječavanju slobodnih radikala od štetnog utjecaja na organizam i ima izvanredne rezultate u podizanju i jačanju imunog sistema. Prema istraživanju Ministarstva za poljoprivredu SAD, najveća koncentracija antocijanina kao antioksidansa nalazi se u plodovima crne zove. U omjeru sa drugim bobičastim voćem, iznos antocijanina je dva puta veći kod plodova crne zove, a čak 5 puta veći kada je u pitanju količina koja se može pronaći u borovnicama.

Ljepota dolazi iznutra

Zaštita ćelija od utjecaja slobodnih radikala može imati i pozitivan kozmetički utjecaj. Oštećenja koja proizvodi djelovanje slobodnih radikala je jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Antioksidansi pružaju zaštitu koži od oštećenja prouzrokovanih vanjskim utjecajima kao što su ultravioletna zračenja od sunca. Također, preporučena dnevna doza proizvoda sadrži količinu antioksidansa koja može pomoći u jačanju kose, noktiju, zuba i desni.